Tarihçesi
Uzaktan algılamanın en önemli kaynağını uzay fotoğrafları ve tabiki uydular oluşturur. Uzay fotoğrafçılığı insanların uzaya açılmasından 10 yıl kadar bir süre önce, 1946 yılında başlamıştır. 2. dünya savaşında Almanlar'dan alınan V-2 roketlerinin bazıları 1946 yılında ABD'de
uzayın bilinmeyenlerini incelemeye yarayacak bir takım gereçlerle
donatılarak fırlatılmış ve yerin 105 km yükseklikten ilk kez resmi
çekilmiştir.
1955 yılında Viking-12 roketi ile 244 km ve 1959 yılında da Atlas roketi ile 1120 km yükseklikten ABD'nin bazı bölgelerinin fotoğrafları çekilebilmiştir.
Dünya da ilk uydunun 1957 yılında Sovyetler Birliği(SSCB) tarafından Sputnik adıyla uzaya gönderilmesi ile yeni bir çağ açılmıştır.
Yerin uzaydan otomatik fotoğraf makinaları ile fotoğraflarını çeken ilk insansız uydu 1959 yılında ABD tarafından uzaya gönderilen Explorer-6 uydusudur.
Yer kaynaklarının araştırılması ve yer yüzünün incelenmesi amacı ile uzaya gönderilen ilk uydu ERTS uydusudur. 1972 yılında yörüngesine ABD
tarafından yerleştirilmiş ve adı daha sonra Landsat-1 olarak
değiştirilmiştir. Bu uydu iş göremez hale gelince Landsat-2 bu devreden
çıkınca 1978'de Landsat-3, 1982'de Landsat-4 ve 1985'de Landsat-5 uzaya gönderilmiştir. Bu uydunun amacı ziraat, orman, jeoloji, su kaynakları, haritacılık gibi yer kaynaklarının araştırılmasıdır.
ISPRS
(International Society of Photogrammetry and Remote Sensing:
Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan algılama Birliği) günümüzde özel ve
tüzel kişilerin oluşturduğu, bu alanda Dünyanın en büyük kuruluşudur.
ISPRS
ISPRS (International Society of Photogrammetry and Remote Sensing: Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği), dünya çapında özel ve tüzel kişilerin üyesi olduğu, uzaktan algılama, fotogrametri
(ve son zamanlarda coğrafi bilgi sistemleri) konularında dünyanın en
büyük Sivil Toplum örgütü konumundadır. 4 yılda bir dünyanın farklı
ülkelerinde yapılan kongrelerinde seçilen yönetimi ve çalışma grupları
bulunmaktadır. 2004-2008 yılları arasında başkanlığını Prof. Dr. Ian Dowman (UCL, Birleşik Krallık), genel sekreterliğini Prof. Dr. Orhan Altan (İTÜ, Türkiye) yapmaktadır. 20. kongresi 2004 yılında İstanbul'da, 21. kongresi ise 2008 yılında Pekin'de (Çin Halk Cumhuriyeti) yapılmış; başkanlığına Prof. Dr. Orhan Altan (İTÜ) seçilmiştir. ISPRS'in Türkiye temsilcisi, başkanlığı ve sekreteryası Harita Genel Komutanlığı tarafından yürütülen ve TUFUAB adı ile bilinen Türkiye Ulusal Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği'dir.
MODIS
MODIS (Moderate resolution Imaging Spectroradiometer), NASA tarafından geliştirilmiş görünür ışıklı ve kızılötesi alanlarla çalışan radyometre. 1999 yılında Terra (EOS PM) uydu ve 2002 yılında Aqua (EOS PM) uydu fırlatıldı.
MODIS, 0.4 ile 14.4 µm arasındaki dalga boyunda 36 spektral banta
sahip olup yatay çözünürlük mekana göre değişir (250 metrede 2 bant, 500
metrede 5 bant ve 1 kilometrede 29 bant). Her 1-2 günde bir kez tüm
dünyayı götüntüler.
Yer yüzü ve atomosferdeki parçacıklar ve radyasyonları ölçmekle dünya'nın bulut örtüsü, dünya'nın enerji bütçesi, radyasyon bütçe değişiklikleri, earosolun optik özellikleri, klorofil yoğunluğu, orman yangını da dahil olmak üzere okyanus, kara ve atmosterde meydan gelen süreçleri gözlemeyi ve ölçmeyi sağlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder